Šola letenja

ŠOLA LETENJA – KANJA – DOLENJSKE TOPLICE

Začetni tečaj jadralnega padalstva:

Osnovna šola jadralnega padalstva

Nadaljevalni tečaj jadralnega padalstva:

Pridobivanje izkušenj in znanj s področja tehnike letenja, meteorologije, ter priprava na izpit

Začetni tečaj jadralnega padalstva je namenjen vsem, ki bi radi samostojno poleteli z jadralnim padalom. Tečaj poteka na letalnem poligonu in obsega najmanj 25 ur. Izvaja se na področju dolenjske, gorenjske ali primorske. V začetnem tečaju se postopoma naučite poleteti, varno pristati in izvajati zavoje. Po začetnih korakih se opravljajo daljši poleti do 150m visoko, kjer utrjujete znanje za zaključni let. Teoretična znanja iz aerodinamike, meteorologije, tehnike letenja z jadralnim padalom in pravil gibanja v zraku pridobivate postopoma med samimi vajami na poligonu, kjer teorijo spoznate tudi v praktičen prikazu. Na koncu tečaja sledita test iz teorije in zaključni let, kjer poletite z višine nad 150m. Začetni tečaj vključuje teoretično in praktično učenje, priročnik za letenje z jadralnimi padali in uporabo vse letalne opreme za ves čas tečaja.
Ob koncu vas Kanja v sklopu tečaja popelje še na štiri polete, ki se izvajajo z znanih vzletišč kot so Ambrož pod Krvavcem, Kriška gora, Lijak, Slivnica, itd.

Nadaljevalni tečaj jadralnega padalstva pa je namenjen pilotom po zaključenem začetnem tečaju. Služi za pridobivanje znanj in izkušenj iz samostojnega letenja, ki je potrebno za varno letenje v vseh letalnih pogojih in za opravljanje izpita na državni ravni. Le ta je pogoj za pridobitev ustreznega dovoljenja za samostojno letenje z jadralnim padalom. Nadaljevalni tečaj vsebuje veliko teoretičnih vsebin in najmanj 50 višinskih letov. Letenje poteka na različnih vzletiščih po Sloveniji, saj tako zagotovimo pilotu spoznavanje različnih vremenskih pogojev in tehnik letenja. Po predpisanem programu se izvaja utrjevanje znanja iz varnega vzletanja in pristajanja, osvojitev veščin pobočnega jadranja in manevrov hitrega spuščanja. Piloti se seznanijo tudi z uporabo rezervnega padala, in elektronskih pripomočkov (variometer, gps). Posebno pozornost pa namenimo tudi takoimenovanem groundhandlingu, kjer lahko vsak poišče otroka v sebi. Zaključni del je priprava na izpit, ki poteka ločeno v teoretičnem testu in praktičnem letu.


 
 
 
 
 
Kontakt:
E-mail: solaletenja@gmail.com
Tel.: 041 366 111 – Jaka
031 379 628 – Dušan

KPL Kanja Dolenjske Toplice